vardagsfokus

Rättigheter i skolan

Alla barn har rätt till en likvärdig utbildning – oavsett funktionsnedsättning. Skolan är skyldig att anpassa undervisningen så att ditt barn får förutsättningar att lyckas och må bra. Här beskriver vi olika rättigheter barnet har i skolan och vilka rättigheter ni som föräldrar har, ex överklaga åtgärdsprogram. 

Här är de viktigaste rättigheterna du som förälder bör känna till:

Rätt till stöd och anpassningar

Skolan har ansvar att ge extra anpassningar till elever som har tillfälliga eller långvariga svårigheter i skolan. Det gäller oavsett om barnet har en diagnos eller inte. Anpassningarna ska göras så tidigt som möjligt och utan krav på utredning eller formellt beslut.

Exempel på extra anpassningar:

  • Tydliga instruktioner och visuella hjälpmedel

  • Anpassad arbetsmiljö

  • Hjälp att planera och organisera

  • Längre tid vid prov eller muntliga i stället för skriftliga uppgifter

Rätt till särskilt stöd

Om anpassningarna inte räcker har ditt barn rätt till särskilt stöd. Då ska skolan göra en utredning och ta fram ett åtgärdsprogram, som beskriver vilka insatser som behövs och hur de ska följas upp. Detta är ett juridiskt bindande dokument.

Exempel på särskilt stöd:

  • Enskild undervisning eller mindre undervisningsgrupp

  • Tillgång till elevassistent eller specialpedagog

  • Anpassad skolgång eller undervisning i hemmet (i vissa fall)

Rätt att få undervisning – även vid skolvägran eller psykisk ohälsa

Även om ett barn inte klarar att gå till skolan på vanligt sätt (t.ex. på grund av skolrelaterad ångest eller utmattning), har barnet rätt till utbildning. Skolan måste hitta lösningar som fungerar – till exempel anpassat schema, fjärrundervisning eller hemundervisning under en period.

Rätt till trygghet och studiero

Enligt skollagen har varje elev rätt till en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. Barn med NPF är ofta extra känsliga för stress, konflikter och oförutsägbarhet – därför måste skolan ta särskild hänsyn till deras behov i klassrumssituationen.

Diskrimineringsförbud och likabehandling

Det är förbjudet för skolan att diskriminera elever på grund av funktionsnedsättning. Det gäller både bemötande, bedömning, placering i grupper och vilka krav som ställs. Om du upplever att ditt barn blir orättvist behandlat, kan du anmäla detta till Diskrimineringsombudsmannen (DO) eller Skolinspektionen.

Rätt att vara delaktig

Både du som vårdnadshavare och ditt barn har rätt att vara delaktiga i beslut som rör skolgången – till exempel vid åtgärdsprogram, möten om stödinsatser eller skolplacering. Skolan ska lyssna på er syn på barnets behov.