vardagsfokus

När skolan inte fungerar

När skolan inte fungerar för ett barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) kan det påverka hela familjen. Det är lätt att känna sig ensam, frustrerad och maktlös – men du har rättigheter, och det finns vägar att gå.

Här är några steg du som förälder kan ta:

1. Börja med att dokumentera

Skriv ner vad som händer. Hur mår ditt barn? Vad fungerar och vad fungerar inte i skolan? När och hur uppstår problemen? Ju mer konkret du kan beskriva situationen, desto lättare blir det att föra en tydlig dialog med skolan.

2. Kontakta skolan – begär möte

Be om ett möte med läraren, mentorn eller rektorn. Förklara hur ditt barn upplever skolan och vad ni ser hemma. Här är det viktigt att försöka ha en bra dialog och inte låta känslor ta över. Du har rätt att ta med en stödperson om du vill.

3. Efterfråga anpassningar

Skolan har enligt skollagen ansvar att ge extra anpassningar och vid behov särskilt stöd. Exempel på anpassningar kan vara:

  • Tydligare instruktioner eller visuellt stöd

  • Anpassat schema

  • En lugnare arbetsplats

  • Stödperson i klassrummet

  • Färre krav vid prov och uppgifter

Anpassningarna ska utgå från barnets behov, inte från resurser eller ”vad som är vanligt”.

4. Begär en kartläggning eller utredning

Om problemen fortsätter, be skolan att genomföra en pedagogisk kartläggning. Den ska visa vilka svårigheter barnet har i skolan och ligga till grund för eventuellt åtgärdsprogram

Om det finns behov av särskilt stöd ska skolan upprätta ett åtgärdsprogram – ett dokument där det står vad som ska göras, av vem, och hur det ska följas upp. 

5. Om skolan inte lyssnar – ta hjälp utifrån

Tyvärr är det oftast personbaserat om barnets får stöd i skolan eller inte. Får du inte gehör så finns det en ordning man behöver följa. Om barnet mår psykiskt dåligt, kontakta BUP eller barnläkare. 

  • Kontakta rektor, gärna skriftligt så det finns dokumenterat. Informera vad ni är missnöjda med och vad ni ser inte fungerar. 

  • Om ni känner att ni fortfarande inte får den hjälp ert barn behöver så ska ni vända er till huvudmannen. Detta kan man göra via deras klagomåls hantering. De måste utreda alla klagomål.

  • Därefter kan man vända sig till Skolinspektionen eller Barn- och elevombudet (BEO) om du anser att skolan bryter mot lagen eller inte uppfyller sitt ansvar. 

6. Ansök om särskild undervisning eller anpassad skolgång

Om barnet inte klarar att gå i vanlig undervisning, finns möjligheten till:

  • Undervisning i hemmet

  • Anpassad skola (tidigare särskola)

  • Resursskola

  • Anpassat schema eller fjärrundervisning

Detta kräver ofta en läkarbedömning och beslut från huvudmannen (kommun eller friskola), men kan vara nödvändigt för att barnet ska må bättre.

7. Glöm inte att du också behöver stöd

Att kämpa för sitt barn är krävande. Många föräldrar till barn med NPF blir utmattade eller sjuka själva. Ta hjälp om du kan – från anhörigföreningar, kurator, habilitering eller andra föräldrar i samma situation.

 

Bra att veta:

Ni har alltid rätt att spela in era möten med skolan, så länge ni själva är med i samtalet. Ni behöver inte informera skolan om att ni spelar in. Tänk på att man inte få ha med andra barns namn i samtalen. 

Har ni insatser hos BUP eller Socialförvaltningen kan ni önska ett SIP möte med skolan. På ett SIP möte samlar man alla instanser för att gemensamt komma fram till vilket stöd barnet kan behöva. Den som kallar till möten ska upprätta en agenda, leda samtalet och föra protokoll.